Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­kla­de u Mo­haču

Minulog tjedna okončane su u Mohač, u susjednoj Mađarskoj poklade, na daleko poznat običaj mohačkih Šokaca. Poklade su vezane za odlazak zime i dolazak proljeća.
    Program je tradicionalno počeo na »Kolo« trgu gdje su se okupile buše i jankeli, sastali s bušama iz Szigeta, koji čamcima prelaze preko Dunava. Odatle su krenuli glavnom ulicom do trga uz paljbu topova. Predsjednica Hrvatske manjinske samouprave grada Mohača gospođa Marija Barac ovako je predstavila ovogodišnji Busojaras: »Karneval traje tri dana i prvi dan je bilo 300 buša, uglavnom Šokaca iz Mohacsa i okolice. Pored gradskog stanovništva došlo je i oko 15. 000 gostiju iz svih krajeva Mađarske kao i susjednih sela i bratskih gradova iz Hrvatske.«
    Mohač je, inače, poznat po povijesno značajnoj bici kod Mohačsa te po Busojarasu koji se može usporediti s karnevalima u Veneciji i Rijeci. To je jedinstvena prigoda da se ovdašnji Hrvati-Šokci nađu na istom gradskom trgu i uz atraktivan kulturno-umjetnički program druže i slave odlazak zime i skori dolazak proljeća. Slični običaji, maske i nošnje se mogu sresti i u selima hrvatske Baranje te se uzajamno posjećuju i izmjenjuju priredbe pokladnih običaja. Ova je manifestacija namijenjena i u turističke svrhe, a njen treći dan posvećen je lokalnom puku, kada se cijeli Mohacs nađe na ulicama i trgovima, tada se ujedno i okončava Busojaras i simboličnim paljenjem vatre u kojoj ima izgorjeti mrtvački kovčeg u kome je fašang, koji je, po legendi, krivac za sve zlo u minuloj godini. Tako je bilo i ovoga puta.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika