Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Na­gra­da dram­skom odje­lu
HKC »Bu­nje­vačko ko­lo«
Na netom okončanim, desetim, jubilarnim, Danima Hrvatskog pučkog teatra koji su se održali u Hercegovcu, Republika Hrvatska, od 27. do 29. veljače, dramski odjel HKC »Bunjevačko kolo« primio je priznanje Hrvatske matice iseljenika za višekratno uspješne nastupe na spomenutoj manifestaciji.
De­vet­ni­ca
Devetnica u čast svetoga Josipa u subotičkoj crkvi sv. Roka održat će se od 10. do 19. ožujka. Svaki dan u 17 sati je pobožnost, a u 17 i 30 sati sveta misa i propovijed.
Uspio kon­cert u fra­nje­vačkoj
cr­kvi sv. Mi­ho­vi­la
U nedjelju je, 29. veljače u subotičkoj franjevačkoj crkvi austrijski umjetnik za orguljama Leopold Chr. Peyr održao uspjeli koncert duhovne i klasične glazbe. Za rečitative odnosno poetske dijelove ove uspjele umjetničke večeri pobrinuli su se mladi glumci Drame na mađarskom jeziku Hermina Erdelyi, odnosno Bela Kalo. Najzaslužniji za ovu prelijepu večer su Pokrajinsko tajništvo za naobrazbu i kulturu, Katolički institut za povijest i duhovnost »Ivan Antunović« iz Subotice, te Franjevački samostan iz Subotice.
»Kla­pim« na Re­vi­ji ama­ter­skog fil­ma
U okviru Revije amaterskog filma u Zagrebu bit će prikazan kratki film »Klapim« autora Ivana Ivkovića Ivandekića iz Bajmoka i snimatelja Zvonimira Sudarevića iz Subotice. Projekcija filma je 5. ožujka u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka. »Klapim« je riječ bunjevačkih Hrvata iz Vojvodine, a znači »sanjam«. U formi kratkog filma autor je nastojao prenijeti one slike o kojima sanjari, a sve su to slike o zavičaju i kulturnoj baštini bunjevačkih Hrvata. Odlazak autora i snimatelja filma na projekciju u Zagreb potpomogla je Hrvatska matica iseljenika iz Zagreba.
Go­dišnja skupšti­na Ma­ti­ce Hr­vat­ske
Matica Hrvatska Subotica održat će godišnju skupštinu u petak 12. ožujka 2004. godine u prostorijama subotičke Gradske biblioteke.  Početak skupštine je zakazan za 19 sati
»Svje­do­ci« na FEST-u
Prvi gosti ovogodišnjeg FESTA koji se po 32. puta tradicionalno održava u Beogradu, bili su, pored njemačke glumice Hane Schigule svojedobno omiljene glumice pokojnog njemačkog redatelja i scenarista Reinera Wernera Marie Fassbindera autori hrvatskog filma »Svjedoci«, koji je i prije prvog prikazivanja pred beogradskom publikom pobrao pregršt priznanja i pohvala gdje god se predstavljao. U Velikoj dvorani beogradskog Centra »Sava« redatelj filma koji je nedavno dobio specijalnu Nagradu za mir na netom okončanom Berlinskom festivalu Vinko Brešan (na slici) istaknuo je kako »Svjedoci« nisu politički film već da je zamišljen kao film o ljudima, čovjeku i ljudskoj duši.
    »Osnovna želja nam je bila dati šansu ljudima koji nisu nužno dobri da makar jednom, u trenutku, pronađu razlog postojanja ljudskog roda, humanost, milosrđe i ljubav. Jurica Pavičić, scenarist filma i autor knjige »Ovce od gipsa« po kojoj je urađeno novo Brešanovo filmsko ostvarenje istakao je kako se film razlikuje od knjige, ali da to njemu ne smeta. Naprotiv: »Veliki dio dramaturških izmjena u usporedbi s knjigom uzrokovan je sažimanjem koje je potpuno opravdano u umjetničkom smislu. »-izjavio je Pavičić na subotnjoj festivalskoj konferenciji za novinare. O razlici između knjige i filma govorio je na festivalskoj konferenciji za novinstvo i Leon Lučev, jedan od glavnih protagonista »Svjedoka« i podvukao kako ni po njemu to nije nikakav minus, već dodatni kvalitet: »Konkretno mom liku to je dalo još jaču motivaciju«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika