Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Univerzum u kapi rose

U danima od 13. do 27. veljače u Zagrebu su u organizaciji Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj i Knjižnice grada Zagreba, održani dani rusinske i ukrajinske kulture, a uz pomoć Središnje knjižnice Rusina i Ukrajinaca RH, Saveza Rusina i Ukrajinaca, i KPD Rusina i Ukrajinaca Zagreba.
   Program literarnih, glazbenih večeri, te prikazivanje igranih filmova pratile su izložbe u prostorijama Gradske knjižnice na Starčevićevom trgu, a na njima je bila predstavljena izdavačka djelatnost tih manjina u Hrvatskoj, predmeti iz etnografske zbirke sela Petrovci, kratki pregled povijesti ukrajinske države, dečije knjige na rusinskom i ukrajinskom jeziku, ručni radovi, te predmeti iz svakodnevnog života.
VEČER KNJIŽEVNOSTI: Posljednje večeri, u petak 27. veljače, održana je večer rusinske književnosti »Univerzum u kapi rose« na kojoj je gost bio akademik Julijan Tamaš, profesor na Katedri za rusinski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Književna večer je bila i početak obilježavanja stogodišnjice rusinske književne tradicije, pošto je prvo literarno djelo ispjevano 1904. godine baš u Zagrebu. U to vrijeme je Gabriel Kostelnik (rodom iz Ruskog Krstura, svećenik, napisao je prvu gramatiku) učenik u zagrebačkoj gimnaziji ispjevao prvo umjetničko djelo književne umjetnosti »Idilski vijenac«. Kasnije je kao student teologije od 1906.-1912. godine objavio tri knjige na hrvatskom jeziku. Prijateljevao je sa zagrebačkim profesorom Franjom Mar-kovićem, a u njegovim djelima vidimo tragove Preradovića, Mraza, Šenoe i onoga što se naziva hrvatskom secesijom.
   Godine 1923. Gabriel Kostelnik je napisao i prvu rusinsku gramatiku, a za današnju književnost Rusina može se reći da je to književnost kodificiranog slovenskog jezika za koji ne treba govoriti ni da je mali ni da je veliki, jer najprirodniji kontakt između bića i univerzuma njegov je maternji jezik, na njemu čovjek može iskazati svoje najčulnije i najnježnije riječi, a univerzum je vječan i sve čuva u sebi – naglasio je dr Julijan Tamaš.
POVIJEST DUGA 170 GODINA: Na toj književnoj večeri gost je bio i prof. Vinko Zidarić, mr. Oksana Timko, akademik HAZU dr. Aleksandar Flaker, poznavatelji rusinske književnosti, te kulture i folklora koji u Hrvatskoj žive 170 godina. Za prof. dr .Julijana Tamaša se takodjer može reći da je đak zagrebačke filološke škole, pošto je magistrirao kod akademika Aleksandara Flakera, i doktorirao kod dr. Svete Markovića.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika