Arhiv tekstova Arhiv tekstova

And the Oscar goes to… (I Oscar odlazi…)

Posljednji dan ovogodišnje veljače ostat će zabilježen u povijesti, manje zbog svoje raritetne prijestupnosti oličene u dvadeset devetom danu najkraćeg kalendarskog mjeseca, a mnogo više poradi 76. po redu dodjele prestižnog filmskog priznanja. Akademijine nagrade oličene u malom pozlaćenom kipiću o kojem snivaju svi koji su odglumili makar jednu scenu na filmskom platnu, režirali kratkometražni, animirani ili cjelovečernji film, napisali ili adaptirali scenarij, skladali filmsku glazbu…
A kada presenter (najavljivač) na ogromnoj bini »Kodak teatra« podere zapečaćenu bijelu kuvertu s prepoznatljivim crvenim žigom i izgovori besmrtne riječi: »And Oscar goes to…«, samo jedna od pet nominiranih osoba dodirnut će zvijezde u profesiji kojoj su posvetili svoj umjetnički život. Primajući Oscara dobit će kurtoaznu minutu zahvaliti svima koji su joj pomogli u ostvarenju sna, ali i doživotnu garanciju da će svaka nova uloga biti markirana prestižnom pozadinom nositelja Akademijine nagrade. Milijunski honorari sami se, po sebi, razumiju!
    No, novac je tu zbilja najmanje bitan, jer bi se mnogi od živućih hoolywoodskih veličina odrekli pozamašnih dolarskih suma sa svojih bankovnih računa u zamjenu za simpatični pozlaćeni kipić gotovo bezvrijedne materijalne vrijednosti. Jer novcem se može kupiti mnogo toga u životu, ali besmrtnost nije na prodaju. Ona se mora »zaraditi«!
DODJELA AKADEMIJINIH NAGRADA: Spektakl dodjele Oscara jedan je od najsavršenije organiziranih televizijskih programa u povijesti ovog masovnog medija, napose glede činjenice da ga preuzimaju, direktno ili u snimci, stotine TV postaja i gledaju milijarde zanesenih gledatelja. Primjera radi domaćin ovogodišnje večeri, popularni glumac Billy Cristal, pripremao se gotovo šest mjeseci za nekoliko sati televizijsko-filmskog spektakla. Ali, kako mu to nije bio prvi »Oscar«, show je mogao, u punom sjaju i glamouru koji dolikuje večeri svih zvijezda, započeti…
    Prema poznatom scenariju koncipiranja cjelovečernjeg programa, dodjele kipića započinju s nagradama za nešto manje popularne, ali ništa manje vrijedne kategorije poput: kostimografije, šminke, kratkog filma, zvuka, glazbe, animiranog filma, da bi postupno sve kulminiralo vrhuncem u objave laureata.
NAJBOLJA MUŠKA GLAVNA ULOGA: Nominirani za najprestižniju kategoriju bili su sljedeći glumci: Johnny Depp za ulogu u filmu (PIRATES OFTHE CARIBBEAN), Ben Kingsley (HOUSE OF SAND AND FOG), Jude Law (COLD MOUNTAIN), Bill Murray (LOST IN TRANSLATION), a Oscar je otišao u ruke Sean Penna (MYSTIC RIVER)
NAJBOLJA ŽENSKA GLAVNA ULOGA: Nominirane su bile glumice: Keisha Castle-Hughes (WHALE RIDER), Diane Keaton (SOMETHINGS GOTTA GIVE), Samantha Moton (IN AMERICA), Naomi Watts (21 GRAMS), a Oscar je otišao u ruke Charlize Theron za ulogu u filmu (MONSTER)
NAJBOLJA MUŠKA EPIZODNA ULOGA:Nominirani glumci u ovoj kategoriji bili su: Alec Baldwin (COOLER), Benicio del Toro (21 GRAMS), Djimon Honsou (IN AMERICA) i Ken Watanabe (THE LAST SAMURAI), a Oscar je otišao u ruke Tima Robbinsa (MYSTIC RIVER)
NAJBOLJA ŽENSKA EPIZODNA ULOGA: Nominirane u ovoj kategoriji bile su sljedeće glumice: Shohreh Aghdashloo (HOUSE OF SAND AND FOG), Patricia Clarkson (PIECES OF APRIL), Marcia Gay Harden (MYSTIC RIVER), Holly Hunter (THIRTEEN), a Oscar je otišao u ruke Renee Zellweger (COLD MOUNTAIN)
NAJBOLJI ORIGINALNI SCENARIJ: Sofia Coppola za film (LOST IN TRANSLATION)
NAJBOLJI ADAPTIRANI SCENARIJ: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson (THE LORD OF THE RINGS: RETURN OF THE KING)
NAJBOLJI REDATELJ: Peter Jackson za film (THE LORD OF THE RINGS: RETURN OF THE KING)
NAJBOLJI FILM: Barrie M. Osborne, Peter Jackson, Fran Walsh (THE LORD OF THE RINGS: RETURN OH THE KING)
POČASNA NAGRADA AKADEMIJE: Blake Edwards
POST FESTUM: Apsolutni pobjednik i slavodobitnik 76. dodjele Akademijinih nagrada je Peter Jackson i njegov film »Gospodar prstenova: Povratak kralja« koji je s osvojenih 11 Oscara izjednačio rekord »Ben Hura« i »Titanica«, uz činjenicu da je pobijedio u svim kategorijama za koje je bio nominiran: Najbolji film, režiju, adaptirani scenarij, originalnu glazbu, originalnu pjesmu, scenografiju, kostimografiju, zvuk, montažu, masku i vizualne efekte.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika