Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U Puli sam pokazao svoje pravo lice

Nakon Mate Parlova, Pere Tadića, Stjepana Božića i Filipa Palića hrvatski boks je na netom završenom EP-u Puli dobio još dva osvajača europskih odličja. Omišljanin Mario Šivolija (81 kg) i Sinjanin Vedran Đipalo (91 kg) okitili su se srebrnom, odnosno brončanom medaljom, i, što je posebno važno, na taj način su izravno izborili nastup na predstojećim OI u Ateni.
    Mladi Omišljanin ujedno je najveće ugodno iznenađenje EP-a. Šivolija je oduševio svojom tehničkom profinjenošću, lepršavim stilom i taktičkom potkovanošću. Pobjeđivao je sve protivnike s nevjerojatnom lakoćom za tako mlada i neiskusna borca. Šivolijinoj razigranosti u polufinalu se nije mogao oduprijeti ni jedan od najvećih favorita turnira, Ukrajinac Fedčuk, kojeg je Omišljanin jednostavno deklasirao.
    »Šivolijin rad nogu podsjetio me na najbolja izdanja legendarnog Muhammada Alija. Mario je ponovo dokazao da su noge u boksu najvažnija stvar«, sipao je komplimente izbornik hrvatske boksačke reprezentacije Pero Tadić na račun svojeg štićenika.
    Šivolija nije razočarao ni u finalu, gdje se namjerio na glasovitoga Jevgenija Makarenka. Dvostruki svjetski prvak nije izgubio meč u posljednje tri godine, a u Puli sve do finala nije se pošteno ni oznojio. Šivolija je iz Rusa izvukao maksimum. Pitanje je može li Makarenko bolje, a za Šivoliju smo sigurni da može.
    »Jevgenij je klasa za sebe. U ovom trenutku zaista je najbolji, no do Atene ima još dosta vremena. Ovaj turnir za mene je jedno iskustvo više. Ako se sretnemo ponovo u Ateni, siguran sam da ću mu pružiti još žešći otpor«, rekao nam je nakon meča novi krčki vitez, Mario Šivolija.
    Zanimljivo je da je Šivolija nekoliko tjedana prije EP-a razmišljao o završetku boksačke karijere i posvećivanju obiteljskom poslu u Omišlju. No, nakon Pule više ništa neće biti kao prije.
    »Nastup na OI do jučer sam mogao samo sanjati. U Puli sam sebi, a nadam se i drugima, dokazao da se mogu nositi s najboljima. Iduća tri-četiri mjeseca posvetit ću isključivo treningu kako bih u Ateni bio još spremniji.«
4Nadate li se odličju i na OI u Ateni?
    »Još ne razmišljam o tome. Teško je takvo što ostvariti, ali dat ću sve od sebe da se dokopam postolja i u Ateni. U Pulu sam došao bez ikakvih očekivanja, maksimalno opušten. Neću si postavljati imperative ni za Atenu.«
    Do prije nekoliko dana osvajanje medalje na OI nazvali bismo nemogućom misijom, no, sad se čini da ništa nije nemoguće kad je u pitanju popularni Buco, kako ga od milja zovu njegovi Omišljani.
    »Kad se uzdaš u Boga, sve je moguće. Treba vjerovati u sebe, u svoje mogućnosti, a onda će i ‘viša sila’ malo pripomoći. U Puli je izašlo na vidjelo moje pravo ja, moj način boksanja. Nema razloga da se to ne ponovi i u Ateni.«
4Razmišljate li možda o tome da se nakon OI igara otisnete u profesionalce?
    »Uh, to mi sad nije ni na kraj pameti. Tko zna, možda se uskoro odlučim i na taj korak.«

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika