Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Subotica vijesti

Kredit
za Zdravstveni centar

Ratificiranjem kredita Europske investicijske banke kojim će Zdravstveni centar u Subotici dobiti 2,8 milijuna eura, omogućit će se brže pribavljanje opreme i izvođenje neophodnih građevinskih radova, rekao je ravnatelj Zdravstvenog centra dr. Nebojša Rakić. »Pošto se država obvezala ratificiranjem kredita, mi očekujemo da će u narednih pola godine stizati oprema, a prije mjesec dana je bila ekipa Europske agencije za rekonstrukciju glede građevinskih radova te očekujem izvođenje ovih radova u sljedeće dvije godine«, kaže dr. Rakić, dodavši da su na Odjel kemodijalize Subotičke bolnice stigla dva nova aparata za kemodijalizu čime je zaokružen program pomoći Ministarstva zdravlja Republike Srbije.
    Na računu Zdravstvenog centra za kupovinu aparata za ultrazvučnu dijagnostiku s vaginalnom sondom nalazi se 950 tisuća dinara, a prema riječima dr. Rakića, tender za prvi aparat kojeg raspisuje Američka fondacija za razvoj (ADF) trebao bi biti u tijeku. Kako predviđa ravnatelj Zdravstvenog centra u Subotici, završetak tendera i kupovina jednog neophodnog ultrazvuka trebao bi biti okončan do kraja ožujka.

»YU rock enciklopedija«
i John Fante

U subotičkim knjižarama (informacije potječu iz knjižara »Danilo Kiš«, »Limbus«, Turističko-informativnog centra Palić, te Gradske knjižnice) od početka se tekuće godine najviše traže knjige: »Upitaj prah« pokojnog američkog književnika Johna Fantea (u nakladništvu beogradskog »Loma« i prijevodu Flavia Rigonata), drugo, prošireno izdanje »Yu Rock Enciklopedije, 1960. - 2000.« (na slici) koju je potpisao renomirani publicist i glazbeni kritičar iz Pančeva, Petar Janjatović, te roman »Macho-kučke« crnopute afro-američke književnice Pat Califie Rice, u nakladi beogradske izdavačke kuće »Rende« (urednika Vladimira Arsenijevića).

Godišnja skupština
Matice hrvatske

Godišnja skupština Matice hrvatske bit će održana večeras u prostorijama Gradske knjižnica Subotica, s početkom u 19 sati.

Kredit za izgradnju bazena

Gradonačelnik Subotice Géza Kucsera je na ovotjednom brifingu priopćio kako općina nastavlja projekt izgradnje zatvorenih bazena, čija je vrijednost između 4 i 5 milijuna eura. U njega su od prošle godine bili uključena i pokrajinska i republička ministarstva ali očekivana sredstva nisu stigla. Zato općina namjerava podići kredit i za godinu do dvije završiti projekt.

I »Naftagas«
u sanaciji ulica

Subotička lokalna samouprava u suradnji s »Naftagasom« nastavlja sanaciju i izgradnja gradskih ulica. »Naftagas« je zainteresiran za eksploataciju više bušotina na teritoriju Općine i zauzvrat spreman je graditi gradske ceste.

Pro Libro

Na sceni bivšeg kina Jadran 24. ožujka održat će se s početkom u 19.30 humanitarni koncert u organizaciji Untited Games-a, za kupovinu knjiga Gradskoj knjižnici.
Ulaznica staje 200 din a u programu nastupaju: Dorogi Barbara (Budimpeštansko komorno kazalište), Ladinek Judit (Madačevo kazalište), Buch Tibor (Sekešfehervarsko kazalište) i Farkas Gábor Gabriel (Mulen Ruž)

Subotička etno-galerija

U subotičkoj etno-galeriji ispod tornja Gradske kuće »Subotica«, po riječima zaposlenih, najtraženiji su radovi glasovitih hrvatskih slamarica iz okoline grada, Tavankuta i Ljutova mahom, potom šlingovi  te drvene lutke s narodnim nošnjama pučanstva s ovih prostora, ponajviše bunjevačkih Hrvata i Mađara.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika