Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Šansa za stabilnost bez droge«

Pod pokroviteljstvom Skupštine i Izvršnog vijeća Vojvodine, te segedinske fondacije »Šansa za stabilnost«, dvodnevna konferencija euroregije Dunav-Kires-Moris-Tisa pod nazivom »Šansa za stabilnost bez droge«, završena je 4. ožujka usvajanjem završne deklaracije konferencije. U ime vojvođanskog izaslanstva deklaraciju je potpisao potpredsjednik Izvršnog vijeća AP Vojvodine Duško Radosavljević, u ime mađarskog izaslanstva državna tajnica u Ministarstvu za zdravstvo Vlade Republike Mađarske dr. Jakab Ferencné i zamjenica državnog tajnika u Ministarstvu za omladinu i sport Vlade Republike Mađarske Edina Gábor, te potpredsjednici organizacijskog odbora potpredsjednik Skupštine Vojvodine Sándor Egeresi i Dániel Balogi.
    Prema riječima Egeresija ovom dvodnevnom među-narodnom konferencijom, na kojoj su o prevenciji i problemu narkomanije govorili stručnjaci iz Mađarske i Srbije i Crne Gore, srušena je barijera glede rješavanja problema droge, kao kuge trećeg milenija.
    On je na konferenciji za novinare izrazio nadu da će se ubuduće voditi sistematska i efikasna aktivnost u pravcu suzbijanja narkomanije na našim prostorima, a u svemu ovome moraju sudjelovati i imati ozbiljnu ulogu, kako obitelji, tako i državni organi. Kako je rekao, za rješavanje ovog problema veoma je važna suradnja s predstavnicima mađarskih županija, te s predstavnicima mađarske vlade. Glede činjenice da u Srbiji i Crnoj Gori još uvijek ne postoji nacionalna strategija za suzbijanje narkomanije, državna tajnica u Ministarstvu za zdravstvo Vlade Republike Mađarske dr. Jakab Ferencné je istaknula kako su se u Mađarskoj s problemom droge počeli baviti 1991., a nacionalna strategija je izrađena tek 1998. godine. Kako je rekla, strategija borbe protiv droge mora biti dugoročna, treba prijeći više parlamentarnih ciklusa, a poboljšanje zdravstvenog stanja stanovništva, može se očekivati u razdoblju od 5 godina. Prema njezinom mišljenju, problemi zavisnosti najbolje se mogu premostiti putem prekogranične suradnje, a budući da Mađarska u svibnju ulazi u EU, ona će svojim znanjem i iskustvom pomoći Vojvodini u suzbijanju problema narkomanije. Prema riječima pomoćnice pokrajinskog tajnika za zdravstvo i socijalnu politiku dr. Branislave Gajić, u SiCG postoje komisije na nacionalnoj razini koje rade na strategiji mentalnog zdravlja i u okviru nje na strategiji borbe protiv narkomanije, kao što postoji i nacionalna komisija, koja razvija strategiju za prevenciju bolesti zavisnosti kod omladine. Kako je rekla u izradi strategije u našoj zemlji mnogo će nam pomoći iskustva većine zemalja u okruženju u kojima je u tijeku redefiniranje ove strategije.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika