Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izazovi daljnjeg razvoja

U prošlom nastavku započeli smo analizu statistika posjećenosti web portalu ZKVH-a – rečeno je, među ostalim, da podatke o tome dobivamo korištenjem programskog paketa Webalizer i pojasnili smo što znače pojedini parametri. Program inače daje više od 30 različitih parametara koji se odnose na aktivnosti posjetitelja na web stranicama, no mi ćemo se ovom prigodom osvrnuti samo na neke.
Prema svim pokazateljima praćenja statistike pristupa i ponašanja posjetitelja na našem web portalu tijekom posljednjih godinu dana, stranice su bile najposjećenije tijekom studenog i prosinca 2011. godine, kada je i najveća količina podataka preuzetih s portala. Posljedica je to, vjerojatno, brojnih aktivnosti unutar hrvatske zajednice u tom vremenskom razdoblju, o čemu je na našem portalu objavljeno stotinjak članaka. Ipak, broj posjeta tijekom prve polovice 2012. godine, nakon stanovitog pada u siječnju i veljači u odnosu na kraj 2011. godine, nastavio je rasti.
 
Statistika posjećenosti
 
Također je zanimljivo istaknuti kako je tijekom posljednje godine prosječno po jednom posjetu zabilježeno otvaranje 22 stranice, što je iznimno visok broj koji ukazuje na zanimljivost sadržaja na portalu, a posredno i na činjenicu da se posjetitelji dulje na njemu zadržavaju. Ta se brojka kretala različito tijekom posljednjih godinu dana, od 11 do 33, no unatoč manjem broju otvorenih stranica primjerice, tijekom travnja 2012. godine, broj posjeta se praktički udvostručio u odnosu na svibanj prošle godine, što znači da se proširio krug naših čitatelja. 
Program za praćenje statistika posjećenosti daje nam i informacije o najčešćim web stranicama s kojih su posjetitelji došli i iz kojih su zemalja i to putem praćenja imena domena. Najveći broj posjeta realizira se preko komercijalnih stranica (.com) – oko 50 posto, oko 15 posto posjetitelja je iz Hrvatske, dok za dvadesetak posto nije utvrđena domena – pretpostavljamo da su tu uključeni i posjeti iz Srbije, potom s kombiniranim nazivom domena, primjerice .org.rs i slično. Bilježimo i posjete iz gotovo svih država regije, ali i iz europskih zemalja, pa i prekomorskih – Australije, Brazila, Argentine, Kanade, pa čak s Britanskog Indijskooceanskog teritorija.
 
Kontinuirani rast
 
Iz svih prethodnih analiza možemo zaključiti da su posjećenost web portala kulture Hrvata u Vojvodini i čitanost sadržaja u razdoblju od pojavljivanja web portala u javnosti 30. travnja 2009. do 30. travnja 2012. godine, bili u kontinuiranom rastu, da je vremenom proširen krug posjetitelja, da su se najviše čitali napisi vezani za Zavod kao instituciju, kao i za kulturne organizacije i manifestacije vojvođanskih Hrvata, ali i tekstovi koji se odnose na neki od segmenata kulturne baštine vojvođanskih Hrvata. Iako svakodnevne vijesti o događajima u području kulture u vojvođanskih Hrvata, koje produciraju Zavod i hrvatske kulturne udruge, zauzimaju značajno mjesto na portalu i dobro su čitane, čime možemo biti zadovoljni, ipak je iz ove analize razvidno da najviše nedostaju sadržaji o nama samima, o našoj povijesti, tradicijskoj kulturi, jeziku, znamenitim osobama… i to objavljeni na jednome mjestu – na portalu kulture Hrvata u Vojvodini, što nas upućuje da se u budućnosti više posvetimo tim sadržajima. Naravno, ono iziskuje daleko više rada i stručnosti, pa je i razumljivo zašto je do sada takvih sadržaja manjkalo.
Na koncu, treba reći kako je internetska stranica Zavoda ispunila svoju temeljnu svrhu – kultura vojvođanskih Hrvata postala je kako vidljivija tako i dostupnija zainteresiranoj javnosti! Ono što nam predstoji jest pokušati redovitije donositi vijesti o kulturnim događajima, povećati broj tekstova koji imaju stalnu vrijednosti, što ćemo pokušati objavom u pdf. formatu dijela naših publikacija, te dalje raditi na afirmaciji i popularizaciji same stranice. Vjerojatno bi trebalo razmisliti i o objavi dijela sadržaja na nekim od svjetskih jezika, što daleko premašuje financijske resurse i ljuske kapacitete institucije sa samo tri zaposlena djelatnika. 
(kraj)
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika