Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osječki proljetni sajam

OSIJEK – Sajam poljoprivrede i prehrane, poznatiji kao Osječki proljetni sajam, tradicionalna je i najznačajnija regionalna gospodarska priredba, a okupio je i ove godine osamdesetak izlagača iz Hrvatske i prijateljskih zemalja – Njemačke, Italije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije i Crne Gore, istaknula je Nada Maglajić, ravnateljica Sajma pozdravljajući brojne goste i posjetitelje prigodom otvaranja. »Raduje me da smo današnji program počeli pjesmom i igrom HKUD »Osijek 1862« dakle, prezentacijom naše kulturne i narodne baštine, pa mi je drago da se kao župan mogu pohvaliti i našom sajamskom baštinom« rekao je, obraćajući se posjetiteljima i gostima, župan osječko-baranjski Krešimir Bubalo.
    Sajam je otvorio državni tajnik za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo RH Dragan Kovačević, govoreći o aktualnom političkom trenutku u nas. »Hrvatski sabor donosi proračun za tekuću godinu, gdje su sadržana i sredstva za poticanje poljoprivredne proizvodnje, ali moramo ozbiljno preispitati poticajnu politiku, jer ona ne može biti niti socijalna kategorija, niti alibi za sivu ekonomiju, već u funkciji daljnjeg razvitka. Proizvodi iz uvoza su jeftiniji, zato što su vrlo poticani u svojim zem-ljama, te i mi, razvojnom politikom i ulaganjem u proizvodnju, moramo štititi naš proizvod, a ne carinskim barijerama. A imamo što pokazati, imamo resurse i imamo ljude, prije svega. Mi se volimo uspoređivati sa svijetom, s Irskom recimo, ali oni su rano shvatili da je najvažnije ulagati u ljude. E, i mi namjeravamo ulagati u ljude i u izvoz. Naša je šansa u izvozu, i to u izvozu visoko-finaliziranih proizvoda, i naravno, supstitucija uvoza domaćim proizvodima. Ali, mi prvo moramo riješiti neke stvari, mi poljoprivrednu proizvodnju moramo postaviti na zdrave noge. Ne može naš proizvođač praviti kvalitetan slavonski kulen od uvozne svinjetine iz Kine« naglasio je Kovačević.
    Tijekom trodnevnoga rada održani su brojni stručni skupovi i savjetovanja, demonstracije i prezentacije rada strojeva, uređaja i opreme te konzumacije prehrambenih proizvoda nazočnih proizvođača i napitaka od voća, povrća i meda. Iz Srbije i Crne Gore na sajmu su sudjelovali Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i Veterinarski zavod iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika