Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dočaran ambijent staroga Srijema

RUMA – U četvrtak 26. veljače u prostorijama HKPD »Matija Gubec« iz Rume održana je promocija knjige »Kobajagi« autora Đorđa Filipovića iz Putinaca. Pred više od 70 gostiju prisutne je u ime domaćina pozdravio Ratko Racković, član uprave društva, a sam program je otpočeo uz glazbu Berežanskih tamburaša sa solistom Dušanom Stuparom na čelu. Prisutnima se potom obratila Biljana Jovanović, lektorica knjige, koja nas je ukratko upoznala sa sadržajem ovog djela, kao i jezikom i stilom kojim je knjiga pisana. Knjiga »Kobajagi« predstavlja originalno književno djelo, pisano izvornim srijemskim dijalektom s puno humora i smijeha.
   Radnja djela smještena je između Prvog i Drugog svjetskog rata, mjesto radnje je selo Putinci, a glavni junak je lokalni seoski zanatlija Mita Kumrija. Knjiga prati njegove dogodovštine, puna je raznih komičnih zapleta, vjerno dočarava ambijent staroga Srijema. U knjizi su pokraj glavnog junaka opisane i psihologije ljudi različitih društvenih staleža, različitih shvaćanja i obrazovanja, koji su u stalnom sukobu, ali upravo te njihove suprotnosti i razlike tvore jednu skladnu i cjelovitu sliku života toga vremena i čine ovu knjigu posebnom. U knjizi ima i elemenata satire, a stil kojim je djelo pisano je prirodan, tečan i živopisan.
    Dijalekt, kojim je knjiga pisana, je posebna priča, jer se pokraj govora staroga Srijema srećemo i s dijalektima srijemskih Nijemaca, Leskovčana, Kordunaša i drugih. Nakon uvodnog dijela odlomke iz knjige čitali su poznati beogradski glumac Milenko Popov, inače rodom iz Banata i Milan Dudić, glumac kazališta u Staroj Pazovi. U pauzama čitanja za dobru atmosferu bili su zaduženi tamburaši. Na kraju programa prisutnima se na dolasku zahvalio autor knjige Đorđe Filipović kao i Milutin Živanović, direktor izdavačke kuće »Srpska knjiga« koja je izdala ovu knjigu.                      

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika