Aktualno Aktualno

Mjesna zajednica ipak na novoj adresi

Mjesna zajednica ipak na novoj adresi

02.07.2019

Dogovor oko Doma kulture u Tavankutu

Dogovor je postignut, te će tako sjedište mjesne zajednice u konačnici biti preseljeno u nove prostorije Doma kulture

O upisu Dužijance u registar nematerijalne baštine

O upisu Dužijance u registar nematerijalne baštine

01.07.2019

Sastanak s ministrom kulture Vladanom Vukosavljevićem

Na koncu susreta dogovoreni su daljnji pravci i koraci u suradnji, kako s Ministarstvom tako i s mjeritornim ustanovama kulture Srbije

Hrvatska se priprema za predsjedanje EU

Hrvatska se priprema za predsjedanje EU

28.06.2019

Prijem u povodu Dana državnosti Hrvatske održan u Beogradu

Zalagat ćemo se da prava hrvatske nacionalne manjine budu unaprijeđena i ispunjena temeljem obaveza bilateralnog sporazuma Hrvatske i Srbije, ali i najviših europskih standarda, poručio je veleposlanik Bakota

Osnutak mjesne organizacije u Starčevu

Osnutak mjesne organizacije u Starčevu

28.06.2019

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini

Na dnevnom redu su, među ostalim, bile teme koje se tiču načina za poboljšanje i unaprjeđenje položaja hrvatske zajednice u Banatu

Tavankut na meti samovolje pojedinaca

Tavankut na meti samovolje pojedinaca

21.06.2019

Manipulacije prostorijama renoviranog Doma kulture

Iako Savjet Mjesne zajednice smatra kako bi se ured MZ Tavankut trebao nalaziti u uličnom dijelu renoviranog Doma kulture, taj je prostor odlukom grdaskih vlasti dan u zakup za ugostiteljsku namjenu

Hrvati se danas suočavaju s čitavim nizom zapreka

Hrvati se danas suočavaju s čitavim nizom zapreka

14.06.2019

Sjednica Komiteta za jednakost i nediskriminaciju Vijeća Europe

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić sudjelovala je u radu Komiteta za jednakost i nediskriminaciju Vijeća Europe, koji je 6. lipnja zasjedao u sjedištu Autonomne Pokrajine Vojvodine u Novome Sadu

OBAVIJEST O PODNESENOM ZAHTJEVU ZA ODLUČIVANJE O POTREBI PROCJENE UTJECAJA NA ŽIVOTNI OKOLIŠ

OBAVIJEST O PODNESENOM ZAHTJEVU ZA ODLUČIVANJE O POTREBI PROCJENE UTJECAJA NA ŽIVOTNI OKOLIŠ

13.06.2019

Investitor TATRAVAGONKA BRATSTVO doo, Bikovački put br. 2, Subotica, podnio je Zahtjev za odlučivanje o potrebi procjene utjecaja na životni okoliš

Najava događaja

09.11.2024 - KPZH Šokadija: Pjesnički natječaj 'Za lipu rič'

U povodu manifestacije Šokačko veče 2024. koje će ove godine biti objedinjeno s manifestacijom Šokci i baština, KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2024.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 31. listopada.

Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom – Za natječaj ili na e-mail: biljaribic65@gmail.com.

Autori na natječaj mogu prijaviti jednu neobjavljenu pjesmu. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen, a pjesma pročitana na Šokačkoj večeri 2024. u okviru manifestacije Šokci i baština, koja će biti održana 9. studenoga u Sonti.

24.10.2024 - »Hrvatska riječ« i ZKVH na Sajmu knjiga u Beogradu

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ predstavit će svoja najnovija izdanja na ovogodišnjem, 67. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Predstavljanje dvaju nakladnika bit će održano u četvrtak, 24. listopada, na štandu tajništava AP Vojvodine (hala 4).

ZKVH će od 13 sati predstaviti svoj kapitalni nakladnički projekt – ediciju »Izabrana djela Balinta Vujkova« (ukupno osam knjiga) koju je Zavod objavio skupa s Hrvatskom čitaonicom Subotica. Izbornik tekstova je Zlatko Romić, dobitinik nagrade »Balint Vujkov – Dida« za 2023. godinu, koja se dodjeljuje u sklopu »Dana hrvatske knjige i riječi – Dana Balinta Vujkova« u Subotici. Urednica knjiga u ediciji je Katarina Čeliković.

Od 14 sati bit će predstavljen posljednji dvobroj časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ (1-2 za 2023. godinu) čiji su sunakladnici ZKVH i NIU Hrvatska riječ. Poseban naglasak bit će na tematu posvećenom književnoj kritici Hrvata u Vojvodini koji je priredio glavni urednik časopisa Tomislav Žigmanov.

Nastup NIU Hrvatska riječ i ZKVH održava se u organizaciji Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

Ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu bit će održan od 19. do 27. listopada pod sloganom »Riječ je slobodna« a najavljeno je sudjelovanje 400 izlagača iz Srbije i inozemstva.
 

26.10.2024 - »Bunjevci bez granica« u Somboru

VII. festival kulturne baštine Bunjevci bez granica bit će održan u subotu, 26. listopada, u Hrvatskom domu u Somboru. Domaćin ovogodišnjeg susreta koji okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske je mjesni HKUD Vladimir Nazor. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika