Tema Tema

Hrvatske manjinske stranke na izborima u Subotici i Somboru

Hrvatske manjinske stranke na izborima u Subotici i Somboru

10.05.2024

Lokalni izbori

DSHV u Subotici nastupa u savezu s bošnjačkom manjinskom strankom – Strankom pravde i pomirenja, a u Somboru izlazi samostalno. DZH izlazi na izbore u koaliciji Subotica protiv nasilja – Biram Suboticu – Nela Tonković s drugim oporbenim strankama

Veći stupanj zaštite

Veći stupanj zaštite

07.05.2024

Ulica Braće Radića: kulturno dobro – prostorno kulturno-povijesnа cjelinа od velikog značaja za Republiku Srbiju

Nakon rušenja objekata 2019. željeli smo spriječiti da se ponovno tako nešto dogodi, kaže Neda Džamić iz Međuopćinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici

Neizvjesna suradnja i koalicije

Neizvjesna suradnja i koalicije

29.04.2024

Lokalni izbori 2024.

Pred ovogodišnje lokalne izbore DZH je pozvao DSHV na zajednički izlazak, stranke su razmijenile nekoliko priopćenja i za sada nema naznaka o tome kakve će se koalicije stvarati

I mi smo bili dio obrazovanja na hrvatskom jeziku

I mi smo bili dio obrazovanja na hrvatskom jeziku

29.04.2024

Prethodne generacije, aktualni studenti

Odabir obrazovanja na hrvatskom jeziku pravi je put za one koji žele naučiti o kulturnom naslijeđu i identitetu svog naroda, a ujedno i dobiti obrazovanje koje će ih pripremiti za dalja akademska ostvarivanja, kaže Krunoslav Piuković

HDZ uvjerljivi pobjednik u dijaspori

HDZ uvjerljivi pobjednik u dijaspori

26.04.2024

Rezultati izbora zastupnika za Hrvatski sabor

U inozemstvu je pristupilo glasanju 41.120 birača, za HDZ je glasalo 32.108 (79,45 %) birača

Različiti profili iz istih temelja

Različiti profili iz istih temelja

26.04.2024

Obrazovanje na hrvatskom jeziku

»Ono što znam jeste da su moji roditelji napravili pravu odluku kada su me upisali u nastavu na hrvatskom jeziku, a znam da ću jednoga dana i ja moje dijete usmjeriti na taj put«, kaže Tijana Vujković Lamić

Žito kao da se prevarilo s vlatanjem

Žito kao da se prevarilo s vlatanjem

26.04.2024

Toplo proljeće i ozimi usjevi

Poljoprivrednici se bore s produženim sušnim razdobljem i neobično toplim proljećem, što im otvara nove izazove u procesu proizvodnje

Najava događaja

01.03.2025 - Veliko bunjevačko-šokačko prelo u Somboru

HKUD Vladimir Nazor iz Sombora organizira 91. Veliko bunjevačko-šokačko prelo koje će biti održano u subotu, 1. ožujka, u Hrvatskom domu u Somboru. Okupljanje je od 19 sati a početak programa je u 20 sati. Goste će zabavljati tamburaški sastavi Biseri iz Subotice i Fijaker iz Osijeka.

Cijena ulaznice, u koju je uračunata bogata tombola i večera je 3.200 dinara. Informacije i prodaja karata u prostorijama HKUD-a Vladimir Nazor od 18 do 20 sati, i putem telefona 025/416-019, 060/758-9002 i 064/659-0715.

02.03.2025 - Golubinačke mačkare 2025.

HKPD Tomislav iz Golubinaca organizira Golubinačke mačkare 2025. koje počinju u subotu, 1. veljače, pokladnim jahanjem u 12 sati. Program se nastavlja u nedjelju, 2. veljače, karnevalom na ulicama Golubinaca s početkom u 14 sati.

Golubinačke mačkare uvrštene su u katalog nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji koji je izradio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

• Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika