Tema Tema

Pod okovima komunističke cenzure

Pod okovima komunističke cenzure

14.08.2020

75 godina od pokretanja Hrvatske riječi (IV. dio)

Hrvatska riječ je pružila prostor književnicima koji su do tada bili ili manje poznati ili slabo zastupljeni na književnoj sceni subotičkih Hrvata

Jesu li nacionalne manjine »domaćini« ili »gosti«?

Jesu li nacionalne manjine »domaćini« ili »gosti«?

13.08.2020

Dr. sc. Goran Bašić, direktor Instituta društvenih nauka u Beogradu

Najpravedniji je onaj sustav koji omogućuje realan polički utjecaj i djelovanje političkih stranaka nacionalnih manjina na osnovu kojih se osigurava stabilnost međuetničkih odnosa, povjerenje među ljudima, viša kvaliteta prava

Pred DSHV-om su dva puta

Pred DSHV-om su dva puta

13.08.2020

Petar Kuntić, predsjednik DSHV-a od 2003. do 2015.

Bavljenje politikom uglavnom donosi benefite, ali nama koji radimo u manjinskoj, posebno hrvatskoj zajednici, prema kojoj većinsko stanovništvo ima veliki animozitet, to je ogroman teret

Pod prividom slobode

Pod prividom slobode

07.08.2020

75 godina od pokretanja Hrvatske riječi (III. dio)

Hrvatska riječ je u prvom redu bila propagandno sredstvo komunističkih vlasti i kao takva afirmator novih nepopularnih mjera, koje su uključivale otimanje hrane od hrvatskih proizvođača i žigosanje političkih neistomišljenika

Uspon naprednjaka i Vučića

Uspon naprednjaka i Vučića

06.08.2020

Trideset godina višestranačja u Srbiji (II.)

U trećem desetljeću obnovljenog višestranačja u Srbiji održani su parlamentarni izbori 2012. godine (u redovitom terminu), te izvanredni izbori 2014. i 2016. godine.

Zajednički rad obitelji Žeravica

Zajednički rad obitelji Žeravica

04.08.2020

Smatram da bi regionalno povezivanje moglo pridonijeti boljem poslovanju i prodaji proizvoda, napose nâs iz pograničnih područja koji možemo brže i lakše stupiti u kontakt s poslovnim partnerima iz susjednih država

Povezivanjem bi neke ideje mogle zaživjeti brže, a pomoć matične države bi nam u tom smislu bila od velike pomoći«, ističe gospodarstvenik Goran Žeravica iz Šida

Milost vladara ili tango

Milost vladara ili tango

30.07.2020

30 godina od osnutka DSHV-a (II.)

Novi dio razgovora s prvim predsjednikom DSHV-a Belom Tonkovićem u kojem govori o radu stranke, postignućima DSHV-a za vrijeme njegovog predsjednikovanja, kao i o »olovnim« 90-im godinama prošloga stoljeća

Najava događaja

09.11.2024 - KPZH Šokadija: Pjesnički natječaj 'Za lipu rič'

U povodu manifestacije Šokačko veče 2024. koje će ove godine biti objedinjeno s manifestacijom Šokci i baština, KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2024.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 31. listopada.

Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom – Za natječaj ili na e-mail: biljaribic65@gmail.com.

Autori na natječaj mogu prijaviti jednu neobjavljenu pjesmu. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen, a pjesma pročitana na Šokačkoj večeri 2024. u okviru manifestacije Šokci i baština, koja će biti održana 9. studenoga u Sonti.

24.10.2024 - »Hrvatska riječ« i ZKVH na Sajmu knjiga u Beogradu

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ predstavit će svoja najnovija izdanja na ovogodišnjem, 67. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Predstavljanje dvaju nakladnika bit će održano u četvrtak, 24. listopada, na štandu tajništava AP Vojvodine (hala 4).

ZKVH će od 13 sati predstaviti svoj kapitalni nakladnički projekt – ediciju »Izabrana djela Balinta Vujkova« (ukupno osam knjiga) koju je Zavod objavio skupa s Hrvatskom čitaonicom Subotica. Izbornik tekstova je Zlatko Romić, dobitinik nagrade »Balint Vujkov – Dida« za 2023. godinu, koja se dodjeljuje u sklopu »Dana hrvatske knjige i riječi – Dana Balinta Vujkova« u Subotici. Urednica knjiga u ediciji je Katarina Čeliković.

Od 14 sati bit će predstavljen posljednji dvobroj časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ (1-2 za 2023. godinu) čiji su sunakladnici ZKVH i NIU Hrvatska riječ. Poseban naglasak bit će na tematu posvećenom književnoj kritici Hrvata u Vojvodini koji je priredio glavni urednik časopisa Tomislav Žigmanov.

Nastup NIU Hrvatska riječ i ZKVH održava se u organizaciji Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

Ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu bit će održan od 19. do 27. listopada pod sloganom »Riječ je slobodna« a najavljeno je sudjelovanje 400 izlagača iz Srbije i inozemstva.
 

26.10.2024 - »Bunjevci bez granica« u Somboru

VII. festival kulturne baštine Bunjevci bez granica bit će održan u subotu, 26. listopada, u Hrvatskom domu u Somboru. Domaćin ovogodišnjeg susreta koji okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske je mjesni HKUD Vladimir Nazor. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika